In het spoor van de mol: el estado de Guanajuato 1 mei 2018

Zondag 25 maart ging het nieuwe seizoen van De Mol van start. Het decor? Mexico! De ideale gelegenheid om dit mooie land te ontdekken. Hier bespreken we de steden of plaatsen die in de afleveringen aan bod komen. Andale, pues!

Aflevering 3: La Valenciana + el autódromo de León

Tijdens de derde aflevering van De Mol bleven de deelnemers in de buurt van Guanajuato. Gelijk hebben ze, want er valt heel wat in de buurt te bezoeken.

Een naburig dorpje, La Valenciana, kwam in beeld. Hier werd 's avonds een dorpsfeest gegeven a la mexicana. En de typische ingrediënten voor zo'n feestje ontbraken inderdaad niet: sombreros, tequila en piñatas voor de kinderen. Het klinkt heel stereotiep, maar ze kloppen wel. Een klein woordje uitleg:

- De sombreros, oftewel de dans: elke streek in Mexico heeft zijn traditionele kledij voor mannen en vrouwen. Voor toeristen of buitenlanders zien de kostuums er heel kleurrijk en fraai uit, maar Mexicanen kunnen aan de hand van het kostuum herkennen vanwaar ze vandaan komen. Indrukwekkend! In Guadalajara kun je deze dansen bewonderen wanneer je naar de charrería gaat, een echte cowboyshow. 

- Tequila: tequila is, samen met mezcal, de nationale drank van Mexico. Ze worden gemaakt van de agaveplant, die voornamelijk in de staat van Guadalara, Jalisco, gekweekt wordt. In het dorp Tequila kun je trouwens de grote tequila distilleerderijen zoals José Cuervo gaan bezoeken.

- Piñatas, aanwezig op elk kinderfeestje. Je kunt ze overal in Mexico kopen in alle maten en in alle figuren, of ze zelf maken. De kinderen mogen om de beurt geblinddoekt er op los slaan, terwijl de anderen een liedje zingen. De kans is groot dat je als vrijwilliger bij Artesanos wel eens op een piñata zal mogen slaan!

Aflevering 2: Guanajuato

Op een (Mexicaanse) boogscheut van San Miguel de Allende ligt Guanajuato, Mexico's meest romantische stad zoals Gilles De Coster ook wist te vertellen. 

Guanajuato, een oude mijnstad, ligt prachtig gelegen tussen de bergen. De stad is minstens even kleurrijk als San Miguel de Allende (de knalgele kathedraal!), maar heeft een veel volksere en levendige sfeer. 

De stad heeft veel te bieden: smalle, steile straatjes in alle kleuren (callejon del beso bijvoorbeeld), straattheater, het geboortehuis van Mexico's bekendste schilder Diego Rivera (meneer Frida Kahlo) en een mummiemuseum. 

Een zonde om er geblinddoekt te moeten rondlopen ;)

Een tip van onze vrijwilligers? Dolores de Hidalgo, la cuna de la revolución, is een typisch Mexicaans dorpje tussen San Miguel de Allende en Guanajuato, waar Miguel Hidalgo in 1810 de revolutie uitriep. De perfecte tussenstop.

Meer lezen? Klik hier voor de voorbije afleveringen!

© Webosaurus